Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
22.07.2008
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Sušení ovoce, hub a zeleniny patří mezi nejstarší způsoby jejich konzervace. Nejenže se jedná o proceduru velmi jednoduchou, ale také velmi zdravou. Při sušení se nepoužívají žádné konzervační látky, barviva, ani cukr, a tak lze například sušené ovoce mlsat, i pokud si chceme udržet štíhlou linii. V ovoci, zelenině a houbách přitom zůstává i po usušení většina vitamínů, minerálů a vlákniny, pro které tyto potraviny sbíráme a konzumujeme.
Sušička ovoce je v podstatě velmi jednoduchý mechanismus. Skládá se ze základní jednotky (kde je umístěno zařízení pro ohřev a cirkulaci vzduchu), několika plastových sít, na něž pokládáme ovoce a víka s možností regulace odtahu vzduchu. Ve spodní části základny jsou umístěny otvory, kterými je nasáván studený vzduch z okolí. Vzduch je následně ohříván a vháněn postupně do všech pater sušičky. Část vzduchu potom putuje otvory ve víku ven ze sušičky, část se vrací zpět a cirkuluje v sušičce.
Výběr sušičky budeme zcela jistě podřizovat tomu, jak často a v jakém množství budeme ovoce nebo zeleninu sušit. Pokud si chceme na zimu usušit pouze pár jablíček a hříbků, nebudeme patrně do sušičky investovat tisíce. Na druhou stranu můžeme sušení propadnout natolik, že budeme chtít usušit vše, co najdeme na zahrádce, v lese i v obchodě. Pak se vyplatí koupit sušičku co nejlepší a co nejvýkonnější. Kvalitní přístroj by měl být vybaven termostatem s možností regulace teploty od 35 do 60 st. Celsia. Přistroj by měl být také natolik výkonný, abychom si mohli přikoupit další síta a sušit tak najednou například na 10 sítech.
Důležitá při výběru sušičky bude také spotřeba elektrické energie. Někdy jsou totiž i poměrně levné a málo výkonné sušičky velcí žrouti energie. Pozor také na návod a záruční list v češtině.
Dobu sušení jednotlivých druhů ovoce, zeleniny a hub je nejlépe vypozorovat. Běžně trvá sušení ovoce 7 – 12 hodin. Záleží na obsahu vody a velikosti plátků nebo kostek. Jablka budou usušená za několik hodin, půleným meruňkách to bude trvat déle.
Zatímco samotné sušení ovoce není nijak náročné, se skladování už nějaký ten problém vzniknout může. Dbát bychom měli na to, abychom skladovali jen dokonale usušené potraviny. Skladování je nejvhodnější v uzavíratelných sklenicích a dózách na suchém a tmavém místě. Nádoby musíme pravidelně kontrolovat, abychom případnou plíseň odhalili včas.
Foto: archiv firmy Hydraflow industries
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Bylinky si můžete vypěstovat sami
Malý, ale šikovný
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 25955 krát.
Diskuze k článku
sušička na ovoce
Monča9 | 23.06.2017 17:26:55
Sušičku mám a to yden. Je to fakt kvalitní a skvělá sušička. Doporučuji její koupi, fakt se to vyplatí.
sušička
Vikuška65 | 25.06.2016 20:42:13
My měli nejprve takovou obyčejnou. Nakonec pořídili YDEN. Je tedy parádní.
Re: sušička
Karol5 | 16.12.2016 21:20:04
Sušičku Yden máme už docela dlouho. Jsem moc ráda, že jsem si koupila zrovna tuto. Je opravdu skvělá na sušení.
sušička ovoce
Káťa | 22.07.2015 21:22:55
Já mám doma sušičku Sedonu a jsem max. spokojená – tedy všichni v domácnosti. Suším v ní, co se dá.
Re: sušička ovoce
Erika185 | 21.08.2015 16:54:20
Sušičku jsem dostala ke svým kulatým narozeninám. Taktéž sušičku značky Sedony. je bezvadná a jsem s ní moc spokojená.
Re: Re: sušička ovoce
Máártinka | 27.08.2015 19:12:11
Sušička Sedona je fakt bezvadná. Mnoho funkcí, možnost regulace teploty – prostě max. spokojenost.
Re: sušička ovoce
Agáta R. | 27.09.2015 19:28:54
Já se rozhodovala mezi Excalibrem a Sedonou. Nakonec jsem zvolila Sedonu. A udělala jsem výborný kup. Doporučuji.
Re: Re: sušička ovoce
P85666 | 29.10.2015 16:28:40
Dostala jsem sušičku sedonu k vánocům a zatím velikáááánská spokojenost.
Re: Re: Re: sušička ovoce
Danička | 28.11.2015 17:06:36
Tak já mám výbornou zkušenost také se sušičkou Sedonou. Máme ji doma třetím rokem a jsme opravdu spokojeni. Doporučuji dále.
Re: Re: Re: Re: sušička ovoce
Elka | 29.12.2015 20:55:19
Sedonu jsem teď dostala k vánocům. Je supééér.
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Chladničky, které rychle vychladí a ještě zničí bakterie
Pokrok, inovace a moderní technologie se nevyhýbají ani domácím spotřebičům, a tak fanoušky technických novinek nepřekvapí, že dnešní chladničky mají, kromě klasických funkcí a úložných prostor, také filtry ničící bakterie, výrobníky ledu, rychlochladící přihrádky, dokovací stanici pro iPod nebo dokonce vestavěnou televizi. Vše s minimální spotřebou energie.
Stylové i designové nádobky na olej a ocet
Olej a ocet jsou dochucovadla, která by stejně jako pepř a sůl neměla chybět na žádném jídelním stole. Položit je na stůl v lahvích, ve kterých jsme je koupili, by však nebylo zrovna estetické ani praktické. Proto je dobré si pořídit speciální nádobky na olej a ocet, které jsou nejen dekorativním, ale také účelným doplňkem každé kuchyně.
Vaříme v tlakovém hrnci
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Návštěva už je skoro za dveřmi a vy pořád nevíte, kde vám hlava stojí. Maso na plotně je stále tuhé a vy přitom ještě potřebujete osmažit zeleninu. Je tedy na čase, abyste si pořídila pomocníka, který dokáže lahodnou večeři připravit rychle, efektivně a komfortně.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.