Pěstujeme fuchsie – tanečnice se sladkou sukýnkou a jedlými plody
Fuchsie jsou květiny, které mnozí pěstitelé nazývají tanečnice kvůli tvaru květu. Víme, že se jim daří ve stínu, že květiny mají pestrou paletu barev, ale ne všichni určitě vědí, že jsou i jedlé a z jejich plodů se dokonce dělá džem.
Květiny k jídlu
Moderní kuchyně prosazuje konzumaci mnoha kvetoucích květin. Nejoblíbenější jsou růže, sedmikrásky, měsíček, fialka, macešky, pampeliška, ibišek, chryzantéma, ale také květy slunečnice, bezu, cukety a dýně.
Fuchsie jsou zatím poměrně neznámé na našich jídelních stolech, ale nemusí to tak být, protože některé kultivary mají jedlé květy i plody, a dokonce i listům se připisují léčivé vlastnosti.
Které z druhů fuchsií jsou vhodné?
Z více než tisícovky druhů a kultivarů se pro pěstování jedlých plodů hodí botanické druhy, které pocházejí převážně z peruánských And. Například Fuchsia corymbifolia, F. excorticata aka, F. magellanica 'Globosa' a 'Tresci', F. procumbens, F. splendens 'Karl Hartweg', F. venusta a F. magellanica. Plody fuchsie chilské (Fuchsia magellanica) mají chuť hroznů, fuchsie ohnivé (F. splendens) mají zase příchuť citronu.
Plody se sklízejí na konci léta. Jsou šťavnaté a chutné a mají v závislosti na odrůdě různou barvu. Nejintenzivnější chuť mají tmavé plody.
Jak vypěstovat plody?
Fuchsie potřebují dostatek vzduchu, prospívá jim časté větrání a světlé stanoviště bez přímého slunce. Zemina musí být kyprá a porézní podobně jako lesní půda. K pěstování lze použít již hotový substrát, nejlépe směs pro balkónové či pokojové květiny. Měla by dobře absorbovat vodu, ne ji však zadržovat příliš, kořeny pak nemohou dýchat a odumírají. Půda má být lehce kyselá až neutrální, s Ph mezi 6,5 až 7. Pravidelná zálivka stačí zhruba jednou za 3-4 dny. Za vegetace fuchsiím prospívá mlžení listů, zvláště za horkých letních dnů.
Jako všechny rostliny ozdobné květem jsou i fuchsie poměrně náročné na živiny, především s vyšším obsahem dusíku. Hnojení ukončíme v září, aby měly fuchsie čas před přezimováním ještě vyzrát.
Důležitý střih
Pokud chcete dosáhnout bohatých květů a odstraňujete odkvetlé květy pravidelně, plodů se nedočkáte. U fuchsií pěstovaných na „ovoce“ je velmi důležitý řez. Je třeba zdvojnásobit počet nových výhonků, které budou mít plody, proto se rostlina sestříhá o třetinu v jarním období. Může se také radikálně sestříhat na výšku 10 cm, je-li to nutné.
Sklízíme úrodu
Plody se sklízejí tehdy, když jsou měkké a dobře chutnají. Používají se hned po sklizni, protože dlouho nevydrží. Pokud je chcete použít později, zamrazte je, spotřebujte na džem, do salátů nebo na koláč.
Jak se dělá marmeláda z fuchsií
Suroviny:
1 kg zralých plodů, půl kila cukru, 2 lžíce vody nebo jablečného džusu, šťáva z poloviny citronu
Příprava:
Svařte vodu s citronovou šťávou a cukrem na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Nálev nechte vychladnout a přidejte plody fuchsie. Džem vařte pozvolna, nejdříve na mírnějším a teprve na závěr zvyšte plamen. Jakmile začne kapka marmelády na talířku želírovat je marmeláda hotová. Nalijeme ji za horka do sklenek, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Autor: Irena Forejtová Foto: wikimedia, pbase