French press není obyčejný kávovar

20.1.2014

Jednoduchost a elegance. To jsou asi hlavní výhody přípravy kávy v takzvaném french pressu. Dříve se jim říkalo také cafeolette, plongeur nebo cafeti re piston. Někdo však o něm mluví jen jako o obyčejném kávovaru.

French press není obyčejný kávovar

French press je založen na principu překapávané, filtrované kávy. Na rozdíl od přístrojů, do nichž musíte vložit papírový sáček, má french press tu výhodu, že káva není cítit papírem.

Funguje velice jednoduše a její obsluhu zvládne každý. Přístroj se skládá ze skleněné nádoby umístěné v držáku nebo objímce. Do ní nasypeme mletou kávu (na půl litru vody zhruba třicet gramů) a zalijeme horkou, nikoliv vroucí vodou. Stačí, když počkáme, až voda přestane bublat a zklidní se, pak máme jistotu, že má ideálních 92 až 96 stupňů Celsia.

   

French press Bodum KENYA (899 Kč), French press La Cafetière Titania (719 Kč), www.cerstvakava.cz

Po zalití kávy vodou začne takzvaně vykvétat, což má na svědomí kysličník uhličitý, který je v čerstvě umleté kávě hojně zastoupen. Po zhruba čtyřech minutách luhování, během něhož je možné kávu s vodou i promíchat nebo sebrat horní krustu, přichází na řadu druhá část přístroje.

Horní víčko s filtrem, který jednoduše pomocí páky stlačíme přes tekutinu dolů. Přefiltrovanou kávu ihned přelijeme do čisté nádoby a podáváme. Pokud bychom nechali nápoj stát ve french pressu, zkazili bychom chuť, podobně jako když přeženete dobu luhování čaje.


French press Bodum CHAMBORD (899 Kč), French press Bodum COLUMBIA, dvoustěnný (1590 Kč), www.cerstvakava.cz

Důležitou poznámkou je, že při přípravě kávy tímto způsobem existují dva přístupy k mletí kávy. Jeden přístup je takzvaný "hrubý", který dává přednost hruběji namleté kávě, aby co nejméně zrnek přeteklo přes filtr do vzniklého nápoje. Tento způsob vyžaduje ony čtyři minuty luhování.

Při jemnějším způsobu mletí na zrníčka jen o facku větší než jsou oka filtru, je potřeba času o cca polovinu méně. Nápoj je takto lahodnější. V tomto případě však milovník kávy musí počítat s tím, že mu v nápoji některá zrnka přece jen uvíznou, ostatně ani při hrubém způsobu mletí není výjimkou jemná sedlina v hrnku.

French pressy, jejichž historie sahá až do napoleonské Francie, ale traduje se o nich i historka, v níž figuruje Ital, pořídíte už od 250 Kč. Většina z nich pak stojí dva- až třikrát více, najdete ovšem i luxusní platinové či zdobené nádoby, které koupíte za více než tisícikorunu.

Co se týče velikosti, na výběr jsou samozřejmě různé typy, od tříapůldecových až po jedenapůllitrové. Některé mají filtry z nerezi, jiné z plastu. Ti, kteří mají strach, že rozbijí skleněnou část, by si měli pořídit takový presovač, v němž je možné nádobu v objímce vyměnit za obyčejnou kádinku.

Autor: efa

Foto: www.cerstvakava.cz