Kynuté těsto na pizzu

20.11.2024 / Jindřiška

Kynuté těsto na pizzu je základní recept, bez kterého se domácí pizza prostě neobejde. Pokud toužíte po pizze, která bude na povrchu křupavá, uvnitř krásně vláčná a nadýchaná, vyzkoušejte tento osvědčený recept vhodný i pro začátečníky. Domácí příprava pizzy má své kouzlo – nejenže přesně víte, jaké suroviny použijete, ale můžete si těsto přizpůsobit své chuti a vytvořit pizzu podle vlastních představ. Kvalitní kynuté těsto na pizzu je základem pro všechny druhy oblíbených italských pizz, ať už dáváte přednost tenké a křupavé, nebo naopak silnější a vláčné variantě. V našem návodu se dozvíte, jak správně připravit těsto, jak dlouho nechat kynout a na co si dát pozor, aby byl výsledek vždy perfektní. Připravte si poctivé domácí kynuté těsto na pizzu a užijte si chuť Itálie u vás doma!

Suroviny

  • 400g polohrubé mouky
  • 30g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4l vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Do vhodné velké nádoby vsypeme mouku, přidáme rozdrobené droždí rozmíchané ve vodě, lžíci cukru, lžičku soli a 2 lžíce oleje. Vše řádně promícháme a zpracujeme na těsto. K míchání můžeme použít kuchyňský robot. Těsto v nádobě přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1/2 hodiny kynout.

kynuté těsto na pizzu

Po půl hodině těsto znovu propracujeme a podle potřeby buď necháme v celku nebo rozdělíme na 2-4 díly (záleží, jak velké pizzy chceme dělat). Zaprášíme trochou mouky a necháme dalších 30 minut kynout. 

Poté těsto znovu důkladně propracujeme a vyválíme tenké placky (případně jednu velkou). Plech na pečení nebo formu na pizzu vymažeme tukem nebo olejem, případně použijeme pečící papír, a umístíme na něj těsto. 

Přidáme suroviny dle chuti a pečeme v troubě předehřáté na teplotu 240 st.C nebo vyšší. Čím vyšší teplota, tím lépe. Při 240 st.C pečeme pizzu cca 10-15 minut, záleží na tloušťce těsta. Čím je těsto tenčí, tím kratší doba pečení bude potřeba. 

Italská kuchyně - další recepty