Kuřecí špízy s jahodovou omáčkou

4.12.2005 / Jindřiška

Suroviny

kuřecí řízky, cibule, anglická slanina, olej, jahody, jahodová zavařenina, drůbeží vývar, máslo, hladká mouka, pikantní hořčice, čerstvá petrželka, nakládaný pepř, mletý černý pepř, sůl

Postup

Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a pak je rozčtvrtíme. Anglickou slaninu srolujeme do ruliček. Kuřecí maso, cibuli a slaninu střídavě napichujeme na připravené špízové jehly. Zatím si na dostatečně velké pánvi zahřejeme olej. Špízy na něm za občasného obracení 10 minut opékáme. Osolíme a podle chuti opepříme. Potom si očistíme a omyjeme jahody a nakrájíme je na menší kousky. Opečené špízy udržujeme stále teplé. Do výpeku vmícháme jahodovou zavařeninu, zředíme drůbežím vývarem, přidáme naložený pepř a uvedeme do varu. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku a omáčku zahustíme. Za stálého míchání na mírném plameni asi pět minut povaříme. Potom přidáme kousky jahod a znovu krátce povaříme. Omáčku dochutíme, solí, pepřem a pikantní hořčicí. Špízy pak rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Zdobíme čerstvými jahodami a snítkou čerstvé petrželky. Jako příloha se hodí dušená rýže.

Drůbež - další recepty