Plazmová nebo LCD televize?
06.02.2007
Ploché obrazovky postupně vytlačují staré televizní přijímače z českých domácností. Za svou popularitu vděčí svému modernímu designu, úzkému profilu a tím i možnému umístění na stěnu, ale i novým technologiím. V současnosti si můžeme vybrat mezi plazmovou či LCD obrazovkou. Podívejme se, jaký je mezi nimi rozdíl.
Plazmové televize
Plazmová technologie je starší než konkurenční LCD. Díky směsi rozpáleného neonu a xenonu vzniká velmi čistý a ostrý obraz, který věrně zobrazuje detaily i v tmavých záběrech či nočních scénách. Vysoký kontrast je přitom zachován při libovolném úhlu pohledu a my si tak můžeme vychutnat oblíbený film doslova odkudkoliv z místnosti. Standardní rozlišení plazmových obrazovek je 852x480 bodů. Ačkoliv je v současné době plně dostačující, s nástupem digitálního vysílání by se mohlo ukázat jako problematické. Nenechte se proto zlákat cenovými hity ani závratnými slevami a pořiďte si raději už teď obrazovku s vyšším rozlišením. Někdy se však může stát, že v místě, kde je určitý statický obraz (např. logo televizní stanice) vznikne stálý stín. Navíc postupně dochází ke snižování vyzařování, a proto je i doba životnosti plazmových obrazovek kratší než u LCD. Toho se však nemusíme příliš obávat, neboť u dnešních přijímačů se obvykle uvádí 40-60 tisíc hodin provozu. Určitou nevýhodou pak může být několikanásobně vyšší váha, kvůli které některé přístroje vyžadují speciální držáky pro uchycení na zeď.
LCD televize
Nespornou předností LCD technologie je oproti plazmovým obrazovkám téměř o polovinu nižší spotřeba elektrické energie. Vyzařované teplo není tak velké, a tudíž nehrozí nebezpečí přehřátí. Na druhou stranu, určitou nevýhodou je relativně pomalá odezva, jež způsobuje tzv. stopový efekt, neboli rozmazání rychlého děje. LCD panely nové generace s odezvou pod 16ms však již tyto problémy nemají. Navíc je stopový efekt postřehnutelný pouze u televizorů s velkými úhlopříčkami. Pokud si tedy zamýšlíme pořídit přístroj s úhlopříčkou do 82 cm, rozhodně nebude kvalitní LCD obrazovka chybnou volbou. Ve velkých rozměrech je LCD technologie výrazně náročnější na výrobu, a proto většina velkých televizí stejně zatím používá technologii plazmovou. Zorný úhel LCD televizorů dosahuje až 178°, avšak již při pohledu ze 45° může docházet k částečnému poklesu kontrastu. Podobně se i hůře zobrazují detaily, a to zvláště v tmavých scénách. Tento problém je způsoben faktem, že technologie LCD je založena na bílém podsvícení panelu, které stále proniká obrazovkou. Ačkoliv pro pořízení LCD televize musíme sáhnout o něco hlouběji do kapsy, vydrží nám déle, neboť je mnohem odolnější než její plazmová kolegyně.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Články s podobnou tématikou
Dětský pokoj 21.století
Už víte, proč byste si měli pořídit plochou televizi?
Domácí projekce
Doma jako v kině
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Elektronika
Článek byl zobrazen 18137 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Elektronika
Co všechno umí multimediální centra
Technika jde neustále kupředu a její vývoj je nezadržitelný. Pokud s ní držíte krok, dokážete využívat všech vymožeností, které se objevují na trhu. Hitem poslední doby se stalo například multimediální centrum, které je možné definovat jako malý počítač kombinující hned několik zařízení – přehrávač filmů, hudby, DVD, Blue-ray nebo DVB-T tuner.
Fotorámečky v digitálním věku
Digitální fotografie již pořizování snímků na film jasně vytlačila. Stejně tak se mění i způsoby prezentace fotografií. Někdo už vůbec nemá klasická alba a na fotografie se dívá výhradně na monitoru počítače. Ani na návštěvu ke známým se již nenosí album, ale spíše notebook nebo pouze vhodné paměťové médium.
Kam se posouvá příjem televizního vysílání?
Televize je běžnou součástí našeho života, pro někoho až téměř základní. Přesto má stále jen málo lidí přehled o nových způsobech televizního vysílání a řada pojmů se jim plete. Pokud se tedy chceme dívat na televizi, máme hned několik možností.
Elektrokoloběžky – ideální dopravní prostředek do města i na venkov
Elektrické koloběžky jsou k vidění stále častěji a čím dál víc lidí je využívá jako běžný dopravní prostředek po městě, do práce nebo do školy. Na co se při výběru elektrokoloběžky zaměřit a s jakými vychytávkami se můžete setkat?
Domovní videotelefon nejen pro pocit bezpečí. Jak vybrat ten správný?
K pocitu bezpečí patří, že víte, kdo se pohybuje kolem vašeho domu. Nastat může například situace, kdy jste sama doma, a v pozdních hodinách vás překvapí nečekaná návštěva. Nebo naopak někoho netrpělivě očekáváte, ale musíte odejít. Jak pak zjistíte, jestli se nakonec ten někdo dostavil? Odpovědi mají společné jedno – domovní videotelefon.
Kdy se dočkáme HDTV?
Hodně se o ní mluví, ale zatím, jak se říká, skutek utek. Alespoň tedy u nás. HDTV nebo-li „High-definition Television“ znamená „televize s vysokým rozlišením“. Účelem tohoto systému, vyvíjeného již od poloviny 80. let 20. století, je přivést na domácí televizní obrazovky kvalitu, která by se vyrovnala klasickém 35 mm filmovému pásu.
Domov oázou zdraví díky čističkám vzduchu
Aby byl váš domov, kde trávíme nejvíce času, OÁZOU ve světě plném alergenů, potřebujete účinnou zbraň. Tou je zaručeně čistička vzduchu – jako například AP2030 od španělského výrobce TAURUS.
Mikrovlnná trouba s párou má páru
Podle specialistů na výživu je vaření v páře jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Zařízení na vaření párou v mikrovlnné troubě pracuje tak, že mikrovlny ohřívají pouze vodu a pokrm se pak vaří na páře. Tímto způsobem připravíte cokoliv – od ryb, přes maso a brambory až po zeleninu.