Jak fungují samočistící pyrolytické trouby?
30.11.2014
Rádi a často pečete, ale nebaví vás troubu po každém použití složitě čistit a zbavovat ji připečených zbytků jídla? Řešením mohou být moderní pyrolytické trouby vybavené samočistícím systémem. Díky schopnosti spálit při vysoké teplotě všechny nečistoty bude vaše trouba stále jako nová a vy se nebudete muset o její údržbu vůbec starat.
V případě, že se čištění trouby věnujeme pravidelně a po každém pečení se snažíme odstranit nečistoty, které na ní ulpěly, pak jsme s prací většinou hotovi raz dva. Ale pokud čištění odkládáme a rozhodneme se jednou za uherský rok pro generální očistu, tak můžeme u trouby strávit s houbičkou a čisticím prostředkem dost času a stejně se nemusíme dočkat nijak valného výsledku. Trouba, která se sama vyčistí, je proto snem každé hospodyňky. Dokáže nás před touto nepříjemnou činností uchránit a udělá vše za nás. Stačí jen stisknout pár tlačítek.
Co je pyrolýza?
Termín pyrolýza pochází z řečtiny a jde o složeninu slov „pyr“, což znamená „oheň“ a „lysis“, což je překládáno jako „rozpuštění“. Jde o fyzikálně-chemický děj, při němž dochází k rozkladu organických i anorganických látek za působení tepla a k tepelnému štěpení. Při pyrolytickém procesu je možné v závislosti na dosažené teplotě pozorovat různé děje. Teplota se při pyrolytickém procesu pohybuje mezi 300 až 2000 stupni Celsia. Při nižších teplotách dochází fyzikálním odštěpením vody k sušení a tvorbě vodní páry. Při teplotách středně vysokých, od 200 do 500°C nastává tzv. suchá destilace, což je přeměna makromolekulárních struktur na plynné a kapalné organické produkty a pevný uhlík. Za nejvyšších teplot od 500 stupňů Celsia výše jsou pak produkty, které vznikly suchou destilací, ještě dále štěpeny a transformovány. V případě pyrolytických trub se teplota uvnitř během čištění pohybuje do 500 stupňů Celsia.
Jak tedy moderní pyrolytické horkovzdušné trouby fungují?
Tyto trouby jsou na vnitřních stěnách vybaveny samočisticími vložkami nebo panely a mají speciální mikroporézní smaltovaný povrch, který vstřebává veškeré nečistoty, jež při pečení vznikají. Pečící trouby při přípravě pokrmů pracují s vysokými teplotami, ale při procesu pyrolýzy jsou teploty uvnitř ještě mnohem vyšší. Pyrolytické trouby jsou založeny na principu zahřátí pečicí komory na teploty dosahující téměř 500 °C. Při takto vysoké teplotě se veškeré připečené zbytky jídla spálí na popel. Pak už stačí povrch po vychladnutí (ideálně ještě když je mírně zahřátý) jen přetřít mokrým hadříkem a je hotovo. Celý cyklus samočištění trvá okolo 90 minut, ale v případě potřeby může být prodloužen. Pyrolytická trouba je tedy trouba samočisticí - čistí se sama pomocí horkého vzduchu. Pyrolytické čištění je tak nejjednodušším, nejefektivnějším a nejšetrnějším způsobem čištění, který je navíc plně automatický.
Jak je to s bezpečností?
U pyrolytických trub je velmi důležité, aby se nezahřívala místa, kterých by se člověk mohl dotknout a popálit se. Povrch dvířek je tak dokonale izolován, aby během pečení, ani v průběhu pyrolytického čištění trouby nedocházelo k jejich zahřívání. Aby nemohlo dojít k otevření trouby během procesu pyrolýzy, jsou u těchto trub po zapnutí funkce pyrolytického čištění automaticky uzamknuty dvířka trouby. Otevřít je je možné až po dokončení celého čisticího cyklu a jakmile teplota poklesne na bezpečnou úroveň. Pyrolytické trouby jsou tak naprosto bezpečné.
Jakou troubu vybrat?
Na trhu dnes najdete hned několik modelů moderních samočisticích horkovzdušných pyrolytických trub od různých výrobců. Tyto trouby bohužel nepatří zrovna mezi nejlevnější a je proto třeba počítat s cenou v řádech desítek tisíc korun. Pokud si však chcete ušetřit spoustu drahocenného času, který byste jinak trávili při čištěné umaštěné trouby a připečených zbytků jídla na jejích dvířkách, pak se vám takováto investice rozhodně vyplatí. Nenechejte se však unést pouze tím, že má trouba funkci pyrolytického čištění, nejdůležitější je to, jak dobře umí péct, proto si přeci troubu pořizujeme. Zaměřte se proto především na to, jestli nemá problém upéct křupavé kuře, křehké cukroví, případně, jak efektivní je její gril apod.
Pyrolytické čištění je rychlým a pohodlným způsobem údržby trouby a navíc je až o 50 % úspornější než ruční čištění. Moderní pyrolytické trouby si díky této funkci dokáží udržet svůj původní lesk po dlouhou dobu a navíc si zachovávají nízkou energetickou náročnost A třídy.
- jpa -
Foto: Hotpoint
Další články z rubriky Kuchyně
Parní čističe zničí bez chemie zažrané nečistoty i bakterie
Trendy v kuchyních - modulární kuchyně
Vaření v mikrovlnné troubě
Spotřebiče do rustikální kuchyně
Energetické třídy a úspora energie v domácnosti
Článek byl zobrazen 49899 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Tip na dárek pro malé kuchaře – dětská aku sada šlehače, sekáčku a formy na pečení
Máte doma malého kuchtíka, který rád pomáhá při pečení a přemýšlíte, čím mu udělat radost? Co třeba plně funkční a přitom bezpečná sada dětských spotřebičů JATA?
Vánoce se blíží – překvapte své blízké!
Vánoce se opět o několik dní přiblížily a někteří se už pustili do marketingového průzkumu trhu. Někdo vybírá intuitivně, někdo má raději nápady a možnosti, které mu vánoční trh nabízí jako na tácku. My dnes přicházíme s nabídkou tipů pro zaručeně praktické vánoční dárky, jakými jsou šikovní pomocníci v domácnosti.
Jak vybrat domácí vinotéku? Zajímat by vás měla kapacita, spotřeba i zóny.
Vypadá trochu jako klasická lednička, ale její funkce jsou poněkud jiné. Domácí vinotéka je skvělým pomocníkem pro všechny milovníky vína, kteří si potrpí na kvalitu a s tím spojené správné skladování. Ne každý má možnost doma postavit vinný sklípek, a tak musí přijít na řadu technika. Jak vinotéky fungují, co by jim nemělo chybět a kterou vybrat, aby vyhovovala vašim potřebám?
Vybíráme kuchyňský robot – přehled příslušenství
Kuchyňský robot patří mezi nejoblíbenější kuchyňské pomocníky. Pokud jste si zatím vystačili pouze s ručním šlehačem a rádi byste si pořídili konečně pořádného robota, množství příslušenství u některých robotů vás překvapí.
Stropní ventilátor využijete v létě i v zimě
„Už je Ti ZIMA, děvče?“ „Ano ZIMA, dědečku Mrazíčku.“ Ať je zima nebo léto, hledáme stejně jako Nastěnka teplotní komfort. Aktuálně v létě asi takový, abychom si odpočali a v noci vyspali a nebudili se horkem.
Lednice z bazaru, použitá nebo zánovní se zárukou?
Koupit si ne úplně novou lednici neznamená, že ji musíte pořizovat na inzerát bez jakýchkoliv záruk. Obchody dnes nabízejí zánovní, použité nebo jen rozbalené zboží se zárukou 12 – 24 měsíců dle konkrétního zboží. Jaké jsou výhody takového nákupu a na co si dát pozor?
Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše
Objevte kouzlo terakotového pomalého hrnce JATA JEOL2135, ve kterém připravíte lahodná jídla bez větší námahy. Stačí si pouze připravit všechny potřebné ingredience, vložit je do hrnce a nastavit pomocí otočného knoflíku vhodnou funkci. O všechno ostatní se už díky pomalému a rovnoměrnému vaření postará sám.
Je libo pravou italskou kávu? Pořiďte si kafetiéru alias bialetku
Říká se jí všelijak. Kafetiéra, perkolátor, mokka konvička nebo také bialetka. Před téměř 80 lety ji vynalezli Italové a používá se dodnes. I přes velký technický pokrok a nepřeberné množství sofistikovaných kávovarů na trhu, nechybí Moka Express dodnes snad v žádné italské domácnosti. Používá se hodně i v Řecku nebo Španělsku a také u nás je stále poměrně hodně rozšířený.