Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
20.12.2005
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.
Právě o tomto přístroji si dnes něco málo povíme.
Fritovací hrnec je z několika důvodů určitě lepší než pánvička s olejem. Potraviny nerovnoměrného tvaru jako smažený květák nebo už zmíněný kapří řízek, na pánvi těžko osmažíme tak rovnoměrně jako ve fritéze. Navíc jsou potraviny smažené na pánvi mnohem více nasáklé tukem, než je tomu u tzv. "friťáku". Po vložení třeba i zmrzlých potravin do fritézy totiž olej jen minimálně zchladne, a tak potraviny nenasajou tuk tak jako při jejich položení na rozpálený olej na pánvi. V neposlední řadě fritování šetři čas, neboť je rychlejší a také méně náročné na manipulaci se smaženými objekty.
Prvotní vyšší investice do fritovacího hrnce se tedy určitě vyplatí. Ty nejlevnější dnes navíc pořídíme už za tisícikorunu, propracovanější přístroje však vyjdou i pětkrát dráž. Jak takový hrnec vybírat a co by měl obsahovat, aby nám sloužil dobře a dlouho?
Můžeme se rozhodnout pro starší typ fritézy se skrytým topným tělesem nebo dát přednost hrnci s topným tělesem ponořeným v oleji. Na trhu už dnes najdeme i tzv. rotofritézu s nakloněným dnem a rotujícím košem. Výhodou rotofritézy je rovnoměrné smažení a potřeba menšího množství oleje. Pokud doma máme myčku, je vhodnější zakoupit hrnec, jehož části se dají od sebe pohodlně oddělit a umýt v ní. Podle velikosti rodiny a předpokládaného množství smažených řízku nebo hranolků, pak zvolíme velikost fritovacího hrnce. Na trhu jsou přístroje určené pro 0,5 litru oleje, ale i pro 4 litry.
Každá fritéza by měla mít kontrolku ohřevu, která signalizuje, zda už je zahřátý olej, dále tepelnou pojistku a filtr oleje, který je buď ve formě kovového síta vloženého do nádoby nebo je vyřešen filtrem papírovým, který je o něco méně praktický. Některé hrnce mají okénko, kterým můžeme sledovat danou fázi smažení, nezbytné však není, neboť některá se rychle zapaří a není přes ně nic vidět.
Dalšími "vychytávkami" fritéz, které by neměly u každé praktické chybět, je prostor pro smotanou elektrickou šňůru a také trubička k vypouštění starého oleje. Důležité také je se rozhodnout, zda nám více vyhovuje oddělený fritovací košík nebo se nám lépe manipuluje s košíkem pevně uchyceným k hrnci. Podobné to je s víkem, které může být volně položeno na hrnec nebo může být napevno s otvíráním na pružině. Každé víko by mělo obsahovat filtr pachu a tuku, u některých je dokonce lapač vysrážených par.
O každou fritézu je pak především nutné se také starat. A proto si ihned po zakoupení hrnce přečtěte návod a dodržujte pečlivě všechny instrukce. Nezapomeňte na pravidelnou výměnu a doplňování oleje (po rybách je vhodné jej vylít ihned, po jiných potravinách jej stačí měnit po cca 10 fritováních) a také pravidelnou údržbu.
Autor: efa
Foto: archiv firem Tefal(1,3) a DéLonghi(2)
Články s podobnou tématikou
Drtiče odpadků
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Parní trouba - nový způsob vaření
Vybíráme vhodný odšťavovač
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Odsávání par
Článek byl zobrazen 27031 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Mít v kuchyni ostrý nůž je základ, to vám dozajista potvrdí nejen každý kuchařský profesionál, ale i každá hospodyňka. Nutno podotknout, že realita však ve většině našich domácností vypadá úplně jinak. A to i přesto, že s tupými noži je řezání i krájení podstatně namáhavější a pracnější, nemluvě o zvýšeném nebezpečí poranění.
French press není obyčejný kávovar
Jednoduchost a elegance. To jsou asi hlavní výhody přípravy kávy v takzvaném french pressu. Dříve se jim říkalo také cafeolette, plongeur nebo cafeti re piston. Někdo však o něm mluví jen jako o obyčejném kávovaru.
Jak vybrat správnou sklenici na víno?
Taky už jste někdy bezradně stáli před policí se sklenicemi na víno a přemýšleli, k čemu je tolik různých tvarů a velikostí? Vybrat si tu správnou je trochu věda, ale víno z ní chutná podstatně lépe. Co tedy nabízí trh a jaké máte možnosti? Jaký je rozdíl mezi tvary? Pojďme se na to podívat.
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Kuchyňský robot versus ruční šlehač, mixér a další přístroje
Základní funkce každého kuchyňského robota jsou velmi podobné ručnímu šlehači, ovšem s řadou výhod a dalších funkcí. V čem jsou kuchyňské roboty o tolik lepší, že se vyplatí do nich investovat tisíce korun?
Kvalitní vybavení do kuchyně - jídelní servisy
Vánoce se kvapem blíží, proto pokud hledáte vhodný dárek pod stromeček pro své blízké, kvalitní jídelní servis bude jistě skvělou volbou. Jídelní sady jsou nedílnou součástí každé jídelny či kuchyně, jsou odrazem našeho vkusu a také naší vizitkou. Koupí jídelního setu od některé ze světových značek darujete nádobí na celý život.
Elektrický nůž
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.