Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
05.10.2005
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
V prvé řadě je nutné zdůraznit, jaký je vlastně rozdíl mezi elektronickým ovládáním a automatikou. Elektronické ovládání nastaví přesně teplotu, čas a způsob ohřevu. Automatika pečení laicky řečeno přesně ví, co s pokrmem. Zadáte pouze druh pokrmu a jeho váhu, zbytek zvládne trouba sama. Všechny trouby, které tento systém nabízí jsou charakterizovány jako multifunkční a řadí se do vyšší cenové kategorie.
Co automatika umí
Každý z výrobců používá trošku odlišný způsob nastavení programu, podobně jako je tomu například u videí, televizí apod. Trouby shodně nabízí výběr z několika přednastavených programů-receptů (až 50 programů), které kuchaře vedou krok za krokem ke zdárnému konci. Po zvolení programu nám trouba napoví, na který rošt pekáč položit, a také se sama zapne. Na displeji se objeví přibližná doba pečení a několik minut před koncem programu nás trouba zvukovým signálem upozorní, že je na čase zkontrolovat stav pečení. Není třeba se děsit toho, že začneme všichni péct na chlup stejná kuřata, protože vše programuje trouba. Každý si může uložit do paměti svůj vlastní recept nebo k pečení použít pouze elektronické nastavení teploty, způsob ohřevu a experimentovat.
Pečící sonda
Pečící sondu lze použít pouze při pečení masa a většinou také pouze profesionální kuchaři ví, jak na to. Podle teploty jádra masa lze totiž poznat, zda je již upečené. Podle doporučení a druhu masa se navolí teplota, úroveň zásuvky a druh ohřevu. Je-li dosažená požadovaná teplota jádra masa, zazní zvukový signál.
Dražší modely vestavných trub umožňují také vaření v páře – více o parních troubách v článku Parní trouba – nový způsob vaření.
Někteří výrobci nabízí také takzvané nízkoteplotní pečení, která má svůj původ ve Skandinávii. Pokrm se začíná péci na vyšší teplotu (120 – 150 st. Celsia) a poté se pozvolna dopéká při teplotě kolem 80 st. Celsia. Výsledkem je křehké, šťavnaté a maso. Nejčastěji se tento způsob používá na ryby a libové maso.
Nezapomeňte, že by s vámi měla trouba komunikovat česky, abyste později nezjistili, že vaše znalosti němčiny nejsou takové, jako za školních let a vy nezvládnete ani upéct kuře bez slovníku. Nejlevnější vestavné trouby s pečící automatikou lze pořídit přibližně za 20 tisíc korun, ty nejdražší i za 60 tisíc.
Foto: archiv firem Miele a AEG
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Radost vařit
Článek byl zobrazen 8473 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Proč bychom měli vařit v kvalitním nádobí?
Za poslední dva tři roky se stále větší počet zákazníků vrací ke kvalitním výrobkům vyrobeným v Evropě. To platí také u nádobí, na kterém si denně připravujeme jídlo a kde jde v prvé řadě o naše zdraví.
Smaltované nádobí je klasikou, která si své příznivce získává nejen díky nostalgii
Kdo by neznal hrnce, mísy nebo hrníčky ozdobené bílým vnitřkem a místy oprýskaným povrchem. Smaltované nádobí je klasika, která nám i dnes připomíná dobu našich babiček i prababiček a krásné časy u nich strávené. Jsou věci, ke kterým se s nostalgií rádi vracíme a jednou z nich je i smaltované nádobí.
Špičkové nanogranitové dřezy jsou už dostupné
Antibakteriální stříbrem obohacené a hedvábně hladké kuchyňské dřezy představené v minulých článcích, vyžadující minimální nároky na údržbu, se díky svým vlastnostem stávají hitem v moderních kuchyních. Přestaly být luxusem.
Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.
Elektrický gril a domácí grilování
Pokud patříte mezi milovníky gurmánských specialit podávaných z rozpáleného grilu, pak už nemusíte čekat na teplé letní večery, abyste své chutě uspokojili. Jednoduše si pořiďte elektrický gril domů a párty s přáteli a chutným pokrmem může začít.
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.