Skladování potravin v lednici
21.02.2010
Potraviny jsou pro nás důležitým zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Pokud není po ruce spíž nebo dobrý sklep, tak se potraviny v našich domácnostech uchovávají většinou v lednici nebo mrazáku. Je proto dobré znát některé tipy, jak správně potraviny v lednici uspořádat, ošetřit a zabalit před uskladněním.
Při nákupu potravin určených do chladničky či mrazničky je dobré používat chladicí tašky. Proviant tak cestou nezteplá a nebude zahřívat ostatní potraviny, které už v lednici jsou. Potraviny ukládejte pokud možno na stále stejná místa, aby nedocházelo k matení ostatních členů rodiny a jejich dlouhému hledání. Lednice je potom dlouho otevřená, dochází k jejímu oteplování a nežádoucím výsledkem je pak zvýšení spotřeby elektřiny.
Kam co patří?
Dávno už není pravdou, že v chladničce mají místo nahoře potraviny, které potřebují větší chlad. Tedy pokud nemáte typ lednice, který má takzvaný výparník. U moderních lednic platí pravidlo, že nejchladněji je dole a teplota stoupá s každou poličkou asi o jeden stupeň Celsia. Proto syrové maso, uzeniny a zeleninu uchováváme ve spodních zásuvkách. Do spodní části lednice také patří dlouhodobě skladované potraviny, ke kterým patří hlavně konzervované potraviny, tuky, kompoty apod.
Ve střední části – zhruba v zorném úhlu očí – ukládáme potraviny, které často vytahujeme. Jsou to hlavně jogurty a sýry, máslo, mléko apod. Vajíčka mají své místo zpravidla v určených přihrádkách, kde je ukládáme špičkou dolů. To proto, aby žloutek ležel na bílku a nikoli ve vzduchové bublině. Takto uložená vajíčka by v ledničce měla vydržet až 4 týdny.
Zvláštní pozornost si zaslouží skladování masa. Maso před uložením do lednice omyjeme a osušíme, aby z něj nevytekla šťáva. Dobrým tipem je maso předem naložit do marinád či oleje. Syrové maso a mléčné výrobky kvůli snadnému přenosu mikroorganismů důsledně oddělujte.
Nejlepším způsobem pro skladování ovoce a zeleniny je uložení do mikrotenového sáčku nebo v plastových nádobách v lednici, aby nenatáhly vůně ostatních potravin. Do lednice ukládáme očištěnou zeleninu a ovoce ve spodní části chladničky, máte-li to štěstí – tak ve tmavém a chladném, ale taky vzdušném sklepě nebo ve spíži. Zeleninu a ovoce omýváme až těsně před upotřebením.
Pamatujte, že do lednice patří i káva, poněvadž v chladu ztrácí pomaleji své aroma. Některé druhy ovoce jako například banány, melouny, ananas ale i citrony by nemělo být vystaveno teplotě pod 10 stupňů Celsia. V nižších teplotách ztrácí vzhled a zejména chuť.
Jak správně zabalit?
Příliš aromatické suroviny jako třeba oloupaná cibule, sýry zejména tvarůžky, nebo ryby rozhodně patří nejdřív do uzavřeného obalu, aby od nich nenačichly další potraviny. Nejlépe k takovému účelu poslouží dobře uzavíratelné plastové krabičky s víkem. Pokud balíte do alobalu nebo mikrotenu, nezapomeňte řádně vymačkat vzduch. Vzduch má na svědomí žluknutí a ničí vitamíny. Zajímavou alternativou jsou speciální vakuové nádobky nebo sáčky, ze kterých je vzduch možné odsát.
Aby zůstaly dlouho čerstvé…
Česnek po jednotlivých stroužcích uchováváme v uzavřené zavařovací sklenici uložené v chladu. Takto stroužky uchráníme od plísně a česnek nevyčpí. Taky zbylá nasekaná cibule déle vydrží, když ji vložíme do chladničky v dobře uzavřené plastové krabičce.
Ředkvičky si udrží déle čerstvost, pokud vložíme svazek ředkviček do vody natí dolů. Pažitka vydrží až 14 dní, jestliže ji v ledničce přechováváme v plastovém sáčku. Salát bude čerstvý celý týden, jestliže jej rozebereme na jednotlivé listy a ty vložíme do sáčku z mikrotenu. Chlebíčky zůstanou déle čerstvé, pokud je v chladničce přikryjeme mírně navlhčenou utěrkou nebo je přikryjeme potravinářskou fólií.
Pravidla pro mrazničku
Zásuvky v mrazničce si rozdělte na aromatické potraviny (např. ryby), na maso a hotová jídla, a na ovoce a sladké potraviny. Už jednou rozmražené potraviny se nepokoušejte znovu zmrazovat.
Teplé pokrmy nechejte nejdříve vychladnout aspoň na pokojovou teplotu a pak teprve ukládejte do mrazničky. Teplé jídlo totiž vytváří námrazu. Potraviny vkládejte do mrazničky vždy zabalené, protože i zmrzlé potraviny se odpařují, osychají a vytvářejí námrazu.
Před zmrazením potraviny vždy naporcujte na menší kousky. Vyhnete se tak náročnému porcování obrovských zmrzlých kusů. Jednotlivé balíčky s naporcovanými surovinami si popište a označte datem, ať máte přehled, co vlastně
chladnička a mrazák ukrývá za poklady.
Dodržovat správné zásady skladování potravin v lednici je důležité, protože napadené nebo staré jídlo nám může způsobit zdravotní potíže. Proto nezapomínejte na dodržování základních hygienických pravidel, pravidelný úklid a vyčištění lednice a co nejrychlejší spotřebování načatých nebo otevřených potravin.
Pokud objevíte na uložených potravinách plíseň nebo počínající hnilobu, raději je ihned bez lítosti vyhoďte, aby se plíseň dále nešířila. Pouhé odstranění plísně nestačí, neboť alfatoxiny se šíří do hloubky potravin. Zdraví je nejcennější, co máte, tak si ho chraňte.
-ar-
Foto: archiv firmy Electrolux
Článek byl zobrazen 17061 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Úklid, údržba a čištění
Průmyslové vysavače se dají využít v garáži, na stavbě i v dílně
Základní charakteristikou průmyslových vysavačů je vyšší sací výkon, vyšší odolnost a robustnost. Jsou určeny pro průmysl a stavebnictví, ale lze je využívat také doma, v dílně v garáži nebo kolem domu. S jakými typy průmyslových vysavačů se můžete setkat?
Začátek pylové sezony je tady aneb jak zatočit s pylem na oblečení či na podlaze
Jaro je tady, teploty šplhají nahoru a příroda se po dlouhé zimě opět začíná probouzet. Období dlouhých teplých dnů s sebou ale bohužel přináší i začátek pylové sezony, noční můru všech alergiků. A právě alergie na pyl patří k těm nejčastějším. Pokud si myslíte, že se jedná pouze o venkovní záležitost, jste na omylu. Kdo z vás začíná na jaře větrat pokaždé, když se za oknem udělá krásně? Pyl se tak celkem jednoduše dostane i dovnitř domu, kde nebude patřit mezi vítané hosty. Jak si s ním poradit?
Údržba sklepů jako prevence proti plísním a správné skladování potravin
Víte, jak se starat o sklep, aby zůstal čistý, netvořily se v něm plísně a mohli jsme v něm uskladňovat třeba sezónní ovoce a zeleninu? Víte, jaké prostředí lépe vyhovuje jablkům, jaké bramborám a kde je možné mít uloženy zavařeniny? Je třeba se o úrodu uloženou ve sklepě starat? Na to vše vám odpoví následující článek.
Čištění a údržba dřevěné kuchyně
Ve výčtu přírodních materiálů stojí stále na prvních příčkách dřevo, dokáže totiž zútulnit každý interiér a to bez ohledu na to, zda jde o interiér klasický či moderní. Jestliže také patříte k jeho milovníkům a rozhodli jste se dřevem obklopit i v kuchyni, měli byste vědět, jak o dřevěnou kuchyňskou linku správně pečovat, aby zůstala dlouho krásná.
Vodní vysavače, mokré vysávání a šamponování
Voda je nejznámější způsob odstraňování prachu připomínající přírodní efekt čistého vzduchu po dešti. Vysavače s vodním filtrem fungují tak, že vzduch s prachem nejprve cestuje hadicí do nádoby naplněné vodou. Ohromná vodní bouře vytvořená separátorem následně oddělí z nasátého vzduchu nečistoty.
Jak si usnadnit práci při mytí oken
Jen malé procento žen jásá nad nepříjemnou domácí prací, která se nedá odbýt a vyžaduje spoustu času a dokonce je vidět i zvenčí. Ano, je to mytí oken. Znáte postup a finty, které používají profesionální myči oken? Nebo nevíte jak na to? Nezkušeným hospodyňkám může pár rad přijít vhod.
Jaké vysavače jsou vhodné pro alergiky?
Alergií trpí téměř polovina Čechů, mnozí o tom dokonce ani neví. Nejčastěji jsou to potravinové alergie a alergie na prach, roztoče, zvířecí srst a pyly. Právě pro tuto skupinu alergiků je velmi důležitý pravidelný a důkladný úklid domácnosti. Jak tedy co nejvíce eliminovat alergeny v bytě?
Snadný, rychlý a efektivní úklid podlahy zvládnete díky třásňovému mopu
Třásňové mopy patří mezi nejpoužívanější úklidové pomůcky. Úklid s nimi je rychlý, pohodlný, dostanete se i do hůře přístupných míst a podlaha je po úklidu dokonale čistá. Chce to ovšem vybrat ten správný mop – např. Vileda TURBO 3v1.