Pečící trouby – nové funkce, programy a vychytávky pro snazší pečení
22.04.2016
Pečící trouby jsou dnes již vybaveny tolika funkcemi, že se s nimi v kuchyních dají dělat doslova kouzla. Díky novým funkcím a programům je příprava pokrmů hračka. Pečící trouby pochopitelně nenabízejí jen stabilní pečení, ale také předehřívání, grilování, rozmrazování anebo možnost udržet u pokrmů servírovací teploty. Jsou vybaveny rovněž dvěma typy samočištění, takže ani po přípravě jídla nemusíte trávit čas nad tím, abyste je opět uvedli do původního stavu.
Jak pracují horkovzdušné pečící trouby
Vzduch v horkovzdušných troubách cirkuluje pomocí ventilátoru. Vzduch se ohřívá o výkonnou spirálu až na teplotu 250°C. Komorou trouby je vzduch vyfukován směrem na dveře se skleněným oknem. Od okna se odráží a putuje zpět. Horkovzdušné trouby nepečou kratší dobu, než trouby klasické, ale jejich hlavní výhodou je, že dokážou pracovat při teplotách o pětinu nižších, čímž výrazně šetří energii. Další jejich výhodou je to, že vzhledem k rovnoměrnému rozvodu horkého vzduchu pečou natolik kvalitně, že můžete mít uvnitř obsazené všechny tři vrstvy (rošty) a vše bude dokonale upečené. Navíc není nutné mít v těchto třech vrstvách pouhé potraviny jednoho druhu, můžete k obědu péct zároveň, maso, brambory a ještě moučník k tomu a jednotlivé pokrmy nenasají pach těch druhých. Jen je třeba po vypnutí trouby upečené pokrmy vyndat a neponechávat je společně uvnitř.
Univerzální elektrospotřebiče
Současná výroba dodává na náš trh velmi kvalitní elektrospotřebiče, které kombinují s horkovzdušnou troubou ještě maloplochý gril a mikrovlnný ohřev, čímž vznikají univerzální elektrospotřebiče, které povyšují vaření a pečení na gurmánské přípravy pokrmů. Spotřebu energie uvádí výrobce na zákonem předepsaném energetickém štítku. Je udávána zvlášť jak pro konvenční ohřev, tak pro horkovzdušný ohřev a dále pro ostatní druhy. Jako vestavěné spotřebiče mívají klasické rozměry: v 60 x š 56 x h 55 cm. Klasický způsob otvírání je dvířky dolů, ovšem žádnou výjimkou již nejsou ani dvířka otevíraná do stran. Rošty a na ně pekáče se zasouvají do vnitřních drážek upevněných po stranách trouby.
Komfort ovládání moderních výrobků
Komfortněji upravené typy pečících trub mají i pohodlnější ovládání a plechy z nich vyjíždějí teleskopicky, nebo jako vozík. Od knoflíkového ovládání se současné multifunkční trouby propracovaly až k elektronicky inteligentnímu ovládání nebo k ovládání senzorovému. Navíc i jejich údržba je zjednodušena. Pomocí katalytického nebo pyrolytického systému v nich dochází k samočinnému čištění.
Od čeho se odvíjí ceny
Podle komfortu obsluhy a užívání, podle objemu užitného prostoru udávaného v litrech, ale také od počtu funkcí či s ohledem na použitý materiál se odvíjejí ceny pečících trub. To však nejsou jediná kritéria, která mají svůj podíl na ceně. Pochopitelně se ceny různí podle značky výrobce a také podle celkového stupně automatizace nebo podle toho, zda se jedná o výrobek vestavný či nikoli. Také hlučnost výrobku byste při nákupu neměli nechat bez povšimnutí. U těch kvalitnějších výrobků, které mají pochopitelně i vyšší cenu, se hlučnost pohybuje v rozmezí od 36 do 43 dB. Hledáte-li levnou pečící troubu se všemi základními funkcemi, najdete ji už za cenu okolo 5,5 tisíc. Pochopitelně se ceny zvyšují podle typu výrobku a množství inovativních funkcí přes částky 7 – 8 tisíc až po takové kusy, které nabídnou například i dětskou pojistku, teleskopický výsuv plechů, nebo infragril, dveře s pomalým zavíráním, či 3D pečení a pyrolytické čištění. Takové lahůdky mezi pečícími troubami naleznete v cenové kategorii okolo 15 tisíc.
Jaké nabídnou základní funkce a druhy ohřevu
Různých druhů funkcí a ohřevů může být u pečící trouby až 14. Základ tvoří většinou 4 funkce.
Horní a spodní ohřev – je nejčastěji využívanou funkcí sloužící k běžnému pečení na vaření na jedné úrovni. Již hotové pokrmy lze při teplotě 65 – 100°C ještě dále udržovat na teplotě, kdy jsou ihned připravené k jídlu.
Horní ohřev – tato funkce je nejvhodnější pro zapékání. Díky ní připravíte skvělé suflé nebo gratinovanou zeleninu. Nastavíte-li nejnižší teplotu, udržíte díky ní jídlo připravené ihned ke konzumaci.
Spodní ohřev – ten umožňuje jednak zavařování ovoce a zeleniny ve sklenicích, dále slouží k přípravě pokrmů dělaných ve vodní lázni anebo k pomalé přípravě a ohřívání pokrmů, nejčastěji těch, které potřebujeme dopéci.
Horkovzdušný ohřev – prováděný v proudu vzduchu hnaného ventilátorem přes zadní topný článek až ke dvířkám, slouží k úspornému pečení pečiva, pizzy, různých těst a to klidně i ve všech třech rovinách. Opět zde nedochází k žádnému přenosu pachů, ani k jejich pohlcování. Nejlépe funguje při teplotách mezi 210 a 230 °C.
Horkovzdušný ohřev se spodním ohřevem – tato varianta se hodí pro využití u zmrazených pokrmů. Bez předehřívání tak s touto funkcí připravíme skvělé hranolky či pizzu.
Rozmrazování – funkce, kterou také často využíváme, funguje pomocí vzduchu pokojové teploty vháněného ventilátorem, a tak zajišťuje šetrné rozmrazování. Uplatníme ho stejně dobře při rozmrazování zeleniny, ryb, masa i hotových pokrmů.
Velkoplošný gril – pokud je kombinován s horním ohřevem, plní funkci grilovací, kdy na něm připravíme skvělé steaky, uzeninu, ryby, ale i slaninu nebo toasty. Na jednom plechu na něj shora působí infračervené paprsky.
Maloplošný gril – na menší kousky uzeniny, masa atp. působí sálavým teplem, proto grilované pochutiny musíme klást do středu roštu.
Gril s horkým vzduchem – slouží k tomu, aby našim oblíbeným pečínkám dodal shora i zespod pěkně křupavou kůrčičku.
Nové funkce
Komfortně vybavené pečící trouby mají v zásobě ještě další speciální funkce jako například rychloohřev, předehřívání nádobí, nízkoteplotní program anebo intenzivní ohřev. Neobejdou se ani bez teleskopického výsuvu, jenž zajišťuje bezpečné a snadné vysunutí plechu s vřelým pokrmem aniž by došlo k náhodnému popálení. Jedná se o takzvané výsuvné pojezdy Flexi Clip.
Další novou funkci, kterou ty nejlepší pečící trouby nabízejí, je takzvané 3D pečení. Tato nová generace pečení aktivuje veškerá topná tělesa a zároveň i ventilátor, aby docházelo k vícerozměrné distribuci tepla. To pak umožňuje vyhotovit až 3 zcela odlišné pokrmy, aniž by se jakkoli mísily jejich vůně anebo chutě.
Bez povšimnutí bychom neměli nechat ani funkce samočištění. Využívají se 3 nejčastější způsoby. Parní čištění využívá osvědčený způsob, kdy se plech naplní vodou a spustí se trouba na teplotu 200°C. Pára vyčistí vše. Dalším způsobem je pyrolytické čištění, kdy za velmi vysokých teplot až 500°C, navíc v závislosti na stupni znečištění, se veškeré nečistoty spálí a poté, co trouba vychladne, ji pouze vytřete navlhčeným hadříkem.
Třetí způsob čištění nabízí metoda katalytického čištění. Někdy je označováno jako aktiveclean nebo ecoclean. V tomto případě není potřeba roztápět troubu na vysoké teploty. Nečistoty se při pečení natáhnou do pórovitého materiálu, pak samy zoxidují a změní se na vodní páru.
Text: Zuzana Bohdalová
Foto: archiv firem
Další články z rubriky
Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Jak se peče v parní troubě – funkce a vaření v páře
Péče o domácí spotřebiče – jak správně čistit myčku nebo kávovar?
Článek byl zobrazen 36336 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Tlaková parní trouba je kuchyňský profesionál
Většina výrobců domácích spotřebičů své výrobky neustále rozšiřuje o nové a nadstandardní funkce. Dnes si kromě běžných domácích pomocníků můžeme pořídit takové, které nám práci v kuchyni nejen výrazně usnadní, ale dokážou připravit pokrm na opravdu profesionální úrovni.
Nahřívací deky do postele i k televizi
Zima je obdobím, kdy mnozí „teplomilci“ doslova trpí. Je jim chladno všude, venku i doma a zejména ženy trpí na neustále prochladlé končetiny. Pokud také patříte k těm, kdo se doma choulí k topení nebo na sebe vrství svetry, zkuste na zimu a chlad vyzrát jinak. Skvělým řešením jsou elektrické vyhřívací deky nebo nahřívací papuče.
Vybíráme automatický přístroj na espresso
Milujete kávu a bez chutného espressa už si nedokážete připravit svůj den? Pak vás bude zajímat, jaké espresso vám připraví nejčastěji kupované automatické presovače na našem trhu. Neméně důležité pro vás při výběru ovšem mohou být i požadavky na údržbu a čištění, a v neposlední řadě i cena. Na všechny tyto potencionální ukazatele rozhodující při nákupu se dnes zaměříme.
Cyklonové versus sáčkové vysavače – jak vybírat a na co se zaměřit?
Rozdíl mezi cyklonovými a klasickými sáčkovými vysavači je hlavně v tom, že ty cyklonové pracují bez sáčků. Rozdílů je ale mnohem více, a možná vás následující článek přesvědčí, že sáčkovým vysavačům už tak trochu odzvonilo. Jaká je tedy současná nabídka v oblasti vysavačů?
Proč nakupovat domácí spotřebiče na internetu?
Přes internet je dnes možné nakoupit téměř vše, na co si vzpomenete. Potřebujete novou ledničku, televizi či mikrovlnku a nechce se vám trávit volný čas běháním po obchodech? Stačí sednout k počítači a vybrat si co potřebujete z pohodlí domova. Opravdu se ale vyplatí domácí spotřebiče a další zboží pro byt či dům v e-shopech nakupovat?
Retro poslech hudby - retro gramofony a rádia
Veškeré věci podléhají módním trendům a nejinak je tomu i v oblasti spotřební elektroniky. V kurzu je nyní retro, všechny milovníky hudby a starých časů tak jistě potěší retro rádia a přehrávače, které vypadají jako z dob našich dědečků a babiček. Elektronika ukrytá uvnitř už ovšem tak zastaralá není a vy si tak můžete užívat kvalitního zvuku současnosti.
Vybíráme zvlhčovač vzduchu
Vlhkost vzduchu má velký význam pro náš zdravotní stav a dokonce ovlivňuje pracovní výkon. V obytných prostorách lékaři doporučují padesátiprocentní vzdušnou vlhkost.
Parní čističe zničí bez chemie zažrané nečistoty i bakterie
Chcete mít doma dokonale čisto, zbavit se mastnoty, zašlé špíny, vodního kamene a bakterií? Pokud máte parní čistič, nemusíte běhat s hadrem a kupou čisticích prostředků, aby byl výsledek vašeho snažení trochu poznat. Jak vlastně parní čističe fungují a na co všechno se dají použít?