Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby
05.04.2007
Málokterou domácnost si dnes dokážeme představit bez mikrovlnné trouby. Používáme ji k ohřátí jídel i nápojů, ráno rychle ohřejeme čaj, za pár minut připravíme večeři a dokonalejší přístroje využíváme jako teplovzdušné trouby. Čím mikrovlnky konkurují jiným kuchyňským spotřebičům?
Jaké parametry mají mikrovlnné trouby?
Pro co nejlepší využití prostoru jsou vyráběny modely volně stojící nebo vestavné. Přístroje jsou čím dál tím dokonalejší, šetří čas a nové technologie mikrovlnného vaření udržují kvalitu a hodnotu připravovaných pokrmů. Mikrovlnné trouby vyhrávají před klasickými spotřebiči v rychlosti přípravy pokrmů díky všemožným funkcím pro ohřívání, pečení, rozmrazování a grilování. Jejich ovládání je buď mechanické, elektronické (digitální) nebo kombinací obou Na výběr mají spotřebitelé klasickou mikrovlnku pouze na ohřívání pokrmů, mikrovlnku s grilem, s grilem a horkým vzduchem nebo kombinací všech uvedených funkcí, včetně vaření v páře. Pokud hodláte v mikrovlnce skutečně vařit, a nikoliv jen ohřívat a rozmrazovat polotovary, investujte do modelu s grilem i horkým vzduchem, který urychluje působení mikrovln. Nejjednodušší a také nejlevnější trouby se ovládají ručním přepínačem výkonu, přičemž na nejmenší výkon funguje ohřívání a rozmrazování jídel. U těchto mikrovlnek zapomeňte na křupavou kůrčičku a zlatavou barvu připravovaných jídel. Tuto užitečnou funkci zvanou Crisp mají, například mikrovlnné trouby Whirlpool. Pokrm se při použití funkce Crisp pěkně
opeče z obou stran, nevysouší se a zůstává šťavnatý. Auto Crisp je plnoautomatický program na zapékání pokrmů technologií horkého vzduchu, který šetří čas.. Pro vaření v páře,(ideální pro přípravu zeleniny), je určena funkce Jet Stream , při níž pokrmy neztrácí svou barvu a důležité vitamíny. Pro rozmrazování mají mikrovlnky funkci Auto Defrost pomocí které se nastavuje druh pokrmu pro jeho rozmrazení nebo dokonalejší Sequence (DeLonghi), kde je možné naprogramovat rozmrazení a tepelnou úpravu jídla v jediném cyklu. Dětská pojistka, časovač a přehledný displej jsou již u většiny mikrovlnek samozřejmostí. A design? S tím si starostí dělat už vůbec nemusíte. Vybere si opravdu každý podle libovolného interiéru: bílé, barevné i nerezové povrchy mikrovlnek jsou odolné proti „upatlání“ a snadno se udržují.
Sanyo chystá superrychlý ohřev pokrmů
Nejmodernější technologií inteligentních mikrovlnek je příprava pokrmů indukčním ohřevem. Zařízení “enegreen Hybrid Cooker” využívá dva nezávislé ohřevy: tradiční mikrovlny ohřívají pokrm zevnitř ven a indukce zajišťuje ohřev opačným směrem, tedy zvenku dovnitř. Výhoda takové technologie je, že prostřednictvím různých režimů a volbou varných nádob je možné najednou vařit, upravovat pokrm v páře či dusit. Jídla se nevysušují jako při běžném ohřívání mikrovlnami, takže si uchovají pěknou barvu i nutriční hodnotu. První modely by se měly na trhu objevit nyní na jaře.
Jak se radiolokátor naučil vařit
Když se kolem roku 1946 Dr. Percy Spencer zabýval výzkumem elektromagnetických vln, souvisejících s vývojem magnetronu – (radar, který využívala britská armáda za 2. světové války), zpozoroval cosi neobvyklého: v kapse se mu rozehřálo cukroví. Překvapivý úkaz vynálezce přiměl k dalším pokusům s kukuřicí, která položená poblíž magnetronu pukala a rozletovala se po celé laboratoři. Následoval ještě experiment s vejcem, které explodovalo stejně jako kukuřičná zrna. Spencer upravil uzavíratelnou kovovou skříň a dal do ní mikrovlnný zdroj. Když do ní umístil jídlo a zapnul zdroj, jídlo se velmi brzy ohřálo. A tak byla revoluční technologie vaření pomocí mikrovln na světě. Další vývoj Spencerova vynálezu byl stejně rychlý jako příprava pokrmu v mikrovlnce. První mikrovlnná trouba byla vyrobena a vyzkoušena v jedné bostonské restauraci a o rok později se trouby objevily na americkém trhu.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Vaříme v páře
Výběr plynové varné desky
Indukční varné desky
Sporák nebo trouba a varná deska?¨
Výhody elektrické pečící trouby¨
Parní trouba - nový způsob vaření
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 21587 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Domácí zmrzlinové království
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.

Prací koule a ořechy neperou, ukázal test
Ochrana zdraví, životního prostředí, ušetření peněz a čisté, svěží oblečení. To všechno slibují výrobci pracích koulí, které mají být účinnou náhradou za neekologické prací prášky. Bohužel, jak nedávno ukázal časopis dTest, koule i ořechy na praní nemají vůbec žádný nebo jen minimální prací účinek.

Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?

Bezsáčkové neboli cyklonové vysavače – stabilní výkon i možnost mokrého vysávání
Kromě sáčkových vysavačů najdeme na trhu i širokou nabídku bezsáčkových vysavačů, a to jak ve verzi na baterie, tak i ty šňůrové. Hlavní výhodou cyklonových vysavačů je jejich stabilní sací výkon a provoz bez nakupování sáčků. Pozor ale na kvalitu zpracování a pravidelnou údržbu.

Cyklonové versus sáčkové vysavače – jak vybírat a na co se zaměřit?
Rozdíl mezi cyklonovými a klasickými sáčkovými vysavači je hlavně v tom, že ty cyklonové pracují bez sáčků. Rozdílů je ale mnohem více, a možná vás následující článek přesvědčí, že sáčkovým vysavačům už tak trochu odzvonilo. Jaká je tedy současná nabídka v oblasti vysavačů?

Šiju, šiju si kabátek...
Doby, kdy jedinou možností, jak si pořídit něco slušného a elegantního na sebe, znamenalo ušít si to, jsou sice dávno pryč, přesto si šicí stroj v mnohých domácnostech ponechal stále své nezastupitelné místo. V následujících řádcích si nastíníme, na co se při jeho výběru zaměřit.

Nesnesitelná lehkost vysávání...
Obchodní domy i malé elektro obchůdky jsou plné vysavačů všech možných barev, tvarů i funkcí. Můžete si koupit vysavač obyčejný, vodní, bezsáčkový nebo vysavač, který vysává bez vás. I ceny jsou stále příznivější. Zdání ovšem někdy klame. Podle čeho se při nákupu orientovat?

Odšťavňovače připraví fresh ovocné nápoje a koktejly
Všichni dobře známe význam šťáv z čerstvého ovoce pro naše trávicí ústrojí. Výživoví odborníci radí častou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv, protože jejich výživné i minerální látky včetně důležitých vitaminů jsou vstřebány do těla rychleji. Nejlepší jsou šťávy, které si připravíme doma sami pomocí odšťavňovačů a ovocných lisů.