Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
12.11.2013
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Princip uzení
Uzení masa, které spočívá v jeho vystavení účinkům kouře, bylo vždy neodmyslitelnou součástí každé vesnické zabijačky. Maso se kouřem pomalu vysušuje a současně na něm vytváří vrstvu, která jej ochraňuje před napadením mikroorganismy a před množením bakterií. Látky obsažené v kouři tak mají také konzervační účinek. Ovlivňují bílkoviny v mase, čímž zpomalují jejich rozklad. Díky tomu je možné vyuzené potraviny za vhodných podmínek poměrně dlouho skladovat. Vyuzené maso má charakteristickou a výjimečnou chuť a vůni, díky čemuž je tato metoda úpravy tolik oblíbená.
Foto: Elektrická udírna Anuka
Nejlepší uzené je domácí uzené
Uzené maso, nebo jakýkoliv jiný uzený pokrm si dnes samozřejmě můžeme koupit v obchodě, ale jistě mi dáte zapravdu, že žádná kupovaná uzenina se nemůže vyrovnat té, kterou si vyudíme sami. Tradiční způsob uzení studeným kouřem je však náročný na přípravu masa i na uzení. Ne každý má v dnešní době k uzení vhodné podmínky. Potřebujete k tomu totiž několik základních věcí, jako je místo, kde byste uzením neobtěžovali sousedy, hodně volného času a pak také dřevo ovocného stromu. Maso je třeba mít několik týdnů naloženo ve slaném nálevu a teprve poté se pozvolně několik hodin udí. Je nutné dávat přitom pozor na optimální teplotu, aby se maso nespálilo nebo nevysušilo. Tyto starosti však s moderními elektrickými udírnami můžeme hodit za hlavu.
Uzení v pohodlí domova
Pokud si pořídíte domácí elektrickou udírnu, můžete maso udit, kde se vám zachce - klidně na balkoně, terase, nebo na zahradě. Udírnu jednoduše postavíte na vámi vybrané místo, do misky vybavené topnou spirálou s regulací teplot nasypete dřevěné štěpky, na rošt do uzavíratelného odvětrávaného prostoru pro potraviny položíte maso a zakryjete víkem. Pak už jen stačí nastavit časový spínač podle konkrétního receptu a počkat, až vám zvukový signál oznámí, že máte hotovo. Voňavý pokrm je připraven do hodiny. Po skončení uzení se udírna sama vypne. Běžně se maso udí takzvaným studeným kouřem o teplotě 30 až 35 stupňů, což je však velmi zdlouhavé. Domácí přenosné udírny naopak pracují s tzv. horkým kouřem (teplota cca 90 °C až 190°C), čímž se doba uzení výrazně zkracuje. Potraviny se nejen udí, ale také tepelně připravují a přitom nevznikají žádné škodlivé látky.
Výhodou je, že se nemusíme starat o to, kde seženeme dostatek vhodného dřeva a ani nemusíme pro uchycení masa připravovat žádné složité konstrukce. Elektrické udírny jsou lehké (okolo 5 kg), manipulace s nimi je tak velmi jednoduchá a navíc se dají snadno rozebrat a vyčistit. Veškeré součásti udírny, kromě šňůry s časovým spínačem, je možné bez problémů umývat v myčce. Pokud jste si pořídili domácí elektrickou udírnu na balkon a bydlíte v paneláku, mějte na paměti, že z postranních otvorů uniká z udírny kouř, což může obtěžovat sousedy. Vyhráno máte v případě, že bydlíte v nejvyšším patře. Za jistou nevýhodu přípravy pokrmů v elektrických udírnách je možné považovat to, že hotová jídla nejsou vhodná k dlouhodobému skladování. Zato si však v udírně připravíme čerstvé a chutné uzené speciality, kdykoliv na ně dostaneme chuť. Elektrickou udírnu pořídíte od 3500 do 5 000 korun.
Co můžeme udit v elektrické udírně?
Na uzení v domácí přenosné udírně se skvěle hodí nejrůznější druhy masa, zejména pak vepřové, jehněčí, drůbeží, ale také ryby, jako je kapr, losos, pstruh či makrela. Málokdo pak jistě odolá uzené klobáse, párkům, nebo šunce a ani milovníci mořských plodů nebudou zklamání. Také v případě, že nepatříte zrovna mezi velké masožravce, oceníte funkce elektrické udírny. Dá se v ní totiž připravovat i zelenina, sýry, houby, ořechy a vykouzlíte dokonce i takovou specialitu, jako jsou uzené mandle.
Jakmile se naučíte s udírnou pracovat, jistě vás budou napadat nejrůznější zlepšováky, jak ještě chuť pokrmů vylepšit. Možná vás nadchnou pikantní marinády či bylinkové směsi. Bylinky, jako je rozmarýn, anýz, skořice, šalvěj či sušená ovocná kůra, je možné přidat i do dřevěné štěpky či pilin, na nichž se maso, případně jiný pokrm připravuje. Dodají mu krásně exotickou chuť. Další možností je pokropit piliny třeba vínem. S domácí elektrickou udírnou můžete zkrátka experimentovat, zkoušet nové chutě a překvapovat svou rodinu či přátele novými recepty.
- jpa -
Článek byl zobrazen 42025 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Vánoční dárky pro milovníky retra
Také ještě řešíte dilema, co darovat vašim blízkým pod stromeček? Co takhle zkusit něco netradičního a pomocí retro dárků jim vykouzlit Vánoce s nádechem nostalgie? Vždyť retro je v kurzu již několik let a vypadá to, že jeho obliba ještě poroste. Co tedy můžeme milovníkovi starých časů vybrat?
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Zařizování kuchyně představuje běh na dlouhou trať. Vymyslet vše tak, aby byla nejen praktická, ale zároveň estetická a kvalitní, není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Podívejme se alespoň ve zkratce, co nás v takovém případě čeká a na co bychom neměli zapomenout.
Jaké parametry sledovat při výběru myčky nádobí?
Myčka nádobí je dnes běžnou součástí vybavení kuchyně, a u novostaveb nebo rekonstruovaných kuchyní je naprostým standardem. Při výběru je dobré se zaměřit na několik základních kritérií, ale všímat si i zdánlivých detailů, které mohou zpříjemnit nebo naopak zkomplikovat každodenní používání myčky.
Tyčový mixér je šikovný pomocník do každé kuchyně
K dobře vybavené kuchyni určitě patří tyčový mixér. Každá žena si v kuchyni, když je to jen trochu možné, ráda ulehčuje práci. Kvalitní a spolehlivý tyčový mixér určitě ocení každá moderní kuchařka. Je stále po ruce, dá se pověsit na zeď a nezabírá místo.
Je libo pravou italskou kávu? Pořiďte si kafetiéru alias bialetku
Říká se jí všelijak. Kafetiéra, perkolátor, mokka konvička nebo také bialetka. Před téměř 80 lety ji vynalezli Italové a používá se dodnes. I přes velký technický pokrok a nepřeberné množství sofistikovaných kávovarů na trhu, nechybí Moka Express dodnes snad v žádné italské domácnosti. Používá se hodně i v Řecku nebo Španělsku a také u nás je stále poměrně hodně rozšířený.
Potřebujete novou pračku? Už žádný hluk a vibrace
Víte, co to znamená, když se řekne „šestý smysl“ nebo Fuzzy logic, co je to AquaSteam či BlueTouch? Nabízíme vám přehledný návod, jak se rychle zorientovat v současné nabídce automatických praček na našem trhu.
Spotřebiče do rustikální kuchyně
Pokud se rádi obklopujete starými věci a okouzlil vás nábytek našich babiček, jsou pro vás rustikální kuchyně jako stvořené. Rustikální neboli selský styl dnes už nenajdete jen na chatách a chalupách, setkáte se s ním i v městských bytech. Aby byl dojem venkova co nejdokonalejší, je třeba vybrat spotřebiče ve stejném stylu, které skvěle doplní kuchyňskou linku.
Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Kuchyňský robot je velmi užitečný pomocník, zvláště pokud rádi pečete a vaříte. Dobře vybavený robot dokáže nahradit několik kuchyňských spotřebičů a některé dokonce i vařič. Jak tedy vybírat kuchyňského robota, abyste využili všechny jeho funkce? A na jaké další parametry se zaměřit?