Výhody elektrické pečící trouby
10.01.2006
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Hlavní rozdíl mezi plynovou a elektrickou troubou je zejména v komfortu a počtu funkcí, který nám elektrická trouba nabízí, o výsledku pečení nemluvě. Elektrická trouba také umožňuje větší variabilitu – zatímco plynová trouba se vyskytuje většinou jako součást sporáku, elektrickou troubu lze zakoupit samostatně jako vestavbu a umístit i kamkoliv v kuchyni. Odpadá tak neustálé ohýbání při podlévání nebo kontrole připravovaných pokrmů.
Pokud máme dostatek financí na pořízení trouby, ideální je, poohlédnout se po typu, který má co nejvíce funkcí. Co kdyby… Většina z nás však bude řešit i otázku financí. V tomto případě je nejlepší se s jednotlivými funkcemi podrobně seznámit a vybrat si typ trouby s funkcemi, které opravdu využijeme.
Co znamenají jednotlivé funkce?
Horní a dolní ohřev – nejčastěji používaný typ ohřevu, používaný při pečení pečiva a drůbeže.
Horní ohřev – vhodný pro dopékání vrchní vrstvy cukroví.
Dolní ohřev – vhodný pro dopékání spodní vrstvy koláčů, pizzy apod. Pomocí dolního ohřevu lze také zavařovat či sterilizovat, pokud umístíme na plech s vodou sklenice s ovocem, zeleninou, houbami či masem.
Horký vzduch – teplo z horního či spodního ohřevu je rozháněno ventilátorem, který zajistí rovnoměrné proudění horkého vzduchu, a lze tak péci v několika úrovních, ideálně je využití při pečení cukroví, ale ani aroma různorodých pokrmů se nesmíchají. Výhodou je úspora času i energie.
Multi horký vzduch (někdy též 3D) – kombinuje ventilátor, topné těleso a spodní ohřev, využívá se k pečení pečiva, ale i rozmrazování potravin a sušení ovoce.
Plošný gril – slouží pro grilování menšího množství potravin, zapékání.
Velkoplošný gril – výkonný gril určený ke grilování většího množství masa.
Infrapečení – grilování spojené s cirkulací vzduchu, ideální pro větší kusy drůbeže a zvěřiny.
Rozmrazování – šetrné rozmrazování potravin pomocí ventilátoru.
Rychlé předehřátí trouby – výhodou je úspora času a energie při předehřívání.
Ukazatel zbytkového tepla – pokrm lze dále dovařit nebo udržovat teplý bez dalšího přísunu energie.
Memory (paměť) – slouží k ukládání vlastních postupů do paměti (doba přípravy, teplota, druh ohřevu atd.)
Pečící automatika – po zvolení daného programu a váhy pokrmu si trouba sama zvolí způsob přípravy.
Pizza pečení – v provozu je ventilátor, zadní kruhové těleso a spodní ohřev.
Čištění
Mezi nejrozšířenější systémy patří katalytické čištění, u kterého je mastnota absorbována do speciálních plechů po stranách trouby. Plechy lze po jejich naplnění vyměnit nebo jednoduše vyčistit. Pyrolytické čištění je založeno na principu spálení všech nečistot při teplotách nad 500 st. Celsia na prach, který následně vytřeme hadříkem. Systém by měl být natolik bezpečný, že dvířka trouby nejdou otevřít, dokud trouba nevychladne. Pyrolýzou jsou většinou vybaveny dražší trouby.
Při výběru té pravé trouby pro vás se opravdu zabývejte i zdánlivými detaily a pokud, pečete často a rádi, na nové troubě nešetřete. Manipulaci s připravovanými pokrmy vám usnadní výsuvné držáky plechů. Nezapomínejte ani na bezpečnost svou a svých potomků a dejte přednost troubě s dětskou pojistkou a alespoň trojitým sklem. K pohodlí a komfortu při pečení vám dopomůže pečící automatika a elektronické ovládání včetně zvukových signálů blížícího se konce pečení. Nemusíte tak neustále hlídat maso v troubě, ani si nařizovat různé budíky a minutky. Pokud často připravujete maso, nezapomeňte ani na pečící sondu. Příznivci zdravých pokrmů ocení trouby vybavené vařením v páře.
Ceny elektrických trub jsou velmi rozmanité. Jsou-li součástí volně stojících sporáků, lze je pořídit i za 4 tisíce korun. Od těchto sporáků však nelze očekávat zázraky. „Zázračné“ přístroje nás ohromí svými funkcemi, ale také cenou, která se může vyšplhat i k 80 tisícům korun za samotnou vestavnou troubu.
Foto: archiv firem Baumatic, Gorenje, Bosch, Electrolux, Zanussi
Články s podobnou tématikou
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Parní trouba - nový způsob vaření
Vybíráme zahradní gril
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Článek byl zobrazen 16244 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Jak vybrat správný hrnec na vaření? Roli hraje materiál i funkce
Nádobí na vaření obvykle vybíráme s tím, že hledáme praktičnost, funkčnost a také dlouhou životnost. Hrnce jsou základem každé kuchyně, bez nich bychom se obešli asi jen těžko. V každé domácnosti je obvykle sada hrnců o různé velikosti, což je důležité jak z hlediska účelu vaření, tak z hlediska úspory energie. Podle čeho tedy vybrat ideální hrnec na vaření a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů?
Keramické nože váš překvapí svými vlastnostmi
Představte si nože, které nemusíte brousit dlouhé měsíce, a stále vydrží ostré po i při každodenním používání. Už po celá století je nám keramika dnes a denně nablízku. Díky moderním vyspělým technologiím, které se zrodily v rámci kosmických výzkumů, má však tento materiál tvrdost i trvanlivost mnohokrát větší než ocel.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Vařiče vajíček zvládnou i volská oka
Pokud je pro vás bohatá snídaně základem, bez něhož si nedovedete představit začátek dne, určitě se vám čas od času na talíři objeví i klasické vařené vajíčko. Skvělým pomocníkem pro přípravu takovéto vydatné snídaně vám může být vařič vajec, neboli „vejcovar“, který vajíčka uvaří správně a přesně podle vaší chuti.
Kuchyňský dřez - krásný a praktický doplněk každé kuchyně
Vybrat dřez do kuchyně není jednoduché. Je to jedna z nejnamáhanějších věcí na kuchyňské lince, proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud se chcete zorientovat v široké nabídce tvarů, materiálů a parametrů, je potřeba se zamyslet nad několika otázkami. Po přečtení tohoto článku vám bude jasné, jaký dřez vaše kuchyně potřebuje.
Rady a tipy, jak z malé kuchyně vytěžit maximum
Nachází se ve vašem hnízdečku malá kuchyň? Nevěšte hlavu, i s malou kuchyní můžete zahrát velké divadlo, pokud se budete řídit několika osvědčenými tipy. Prozradíme vám, jak malou kuchyň opticky zvětšit a jak co nejefektivněji naložit s jejím prostorem tak, abyste se v ní cítili spokojeně, nejen při vaření.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.