Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
21.07.2012
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
V čem je vakuování lepší než tradiční konzervace?
Kdysi běžný způsob zavařování potravin v horké vodě je jednak zdlouhavý proces, a kromě toho potřebujete sklenice, pak najít chladné místo k uskladnění a co je nejdůležitější – pro některé druhy potravin jako jsou uzeniny nebo sýry - je tento způsob zcela nevhodný. O tom, že varem se ztratí většina vitamínů a minerálních látek netřeba pochybovat.
Vakuovací systémy poskytují daleko vyšší komfort: Fungují na jednoduchém principu uchovávání potravin bez přístupu vzduchu, který se pomocí ruční pumpy z obalu odsaje. Tím zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, minerály a výživné látky, bakterie ani škodlivé organismy se nemohou rozmnožovat a tím se nemohou potraviny zkazit. Nedochází ani k vysychání, ani k vzájemnému přenosu pachů, zkrátka potraviny si zachovají svoji kvalitu a čerstvost. Vakuování umožňuje skladovat potraviny v chladničce či mrazničce a rychle mít po ruce připravené jídlo, které pak stačí jen ohřát.
Vakuové systémy prodlouží trvanlivost potravin až na dva roky
Na trhu jsou dózy, boxy i celé soupravy vakuovacích nádob, v nichž se dá uchovat čerstvá zelenina i ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva i tepelně zpracované pokrmy. Jejich trvanlivost se ve vakuu výrazně prodlouží, například čerstvé maso či zelenina ve vakuovém boxu vydrží téměř dvojnásobnou dobu než uskladněné pouze v chladničce. U chleba a suchých potravin je doba skladovatelnosti ve vakuovém boxu až jeden rok a u potravin uložených v boxu do mrazničky je víc jak dvojnásobná. Doporučená doba spotřeby u zmrazeného masa jsou čtyři až šest měsíců, ale v boxu vydrží až dvacet měsíců.
Dózy, boxy a vakuovací systémy
Tím úplně nejjednodušším vakuovacím systémem je kulatý nástavec s hadičkou pro uzavírání vík na zavařovacích sklenicích. Přitlačením a následným vypuštěním vzduchu ventilem na víčku vznikne podtlak a potravina je uvnitř sklenice rychlým způsobem konzervována. Nástavec je použitelný pro běžnou velikost zavařovacích sklenic o objemu 750 ml.
Vakuové boxy a dózy jsou vyrobeny z průhledného plastu pro snadnou vizuální kontrolu obsahu. Boxy jsou vybaveny systémem vzduchové pumpy, která se ovládá skutečně velmi rychle a snadno. O tom, že vakuování bylo úspěšně dokončeno vás informuje indikátoru vakua. Pro snadnější kontrolu doby uložení potravin si můžete nastavit datum uložení na ukazateli, který je umístěn na víku dózy a také na další kontrolce sledovat množství vlhkosti uvnitř boxu. To je výhodné například pro potraviny obsahující větší množství vody, ale i pro uložení jiných věcí, které potřebujete bezpečně uskladnit v suchém prostředí, může jít například o drobnou elektroniku, či cenné dokumenty.
Vnitřní vybavení boxů či dóz je u některých typů variabilní. Prostor uvnitř se rozdělí plastovými destičkami na několik částí, kam lze uložit několik různých druhů potravin.
Dózy i vakuovací systémy prodávané v sadách jsou vhodné do myčky na nádobí, ledničky, mrazničky a některé i do mikrovlnné trouby. V sadě jsou čtvercové, obdélníkové či kulaté nádoby v různých velikostech, s objemem od 330 až do 3200 ml. Každý výrobce má pro sadu jiný název, ale v principu vakuování se od sebe příliš neliší.
Nevídaný zájem vzbudil na předvánočním trhu vakuovací přístroj Colibri Magic Vac, který obsahuje kompletní vybavení pro vakuování potravin v domácnosti. Balení obsahuje vakuovou pumpu, napájecí transformátor, stojan, univerzální vakuovací víko na sklenice a vakuovaní zátku na láhve. Přístroj umí nejen vakuovat, ale i marinovat maso, drůbež nebo ryby, které stačí mít v chladničce pouhých dvacet minut. Za třetinu ceny však pořídíte srovnatelnou variantu - mixér Braun Multiquick MR 4050 s vakuovacím nástavcem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Vakuové baličky.cz, Zepter
Související články
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Zavařovací hrnec
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Článek byl zobrazen 49796 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?
Termosky a termohrnky využijeme na cestách i při podzimním posezení na terase
V chladnějším období s sebou na výlety často vozíme termosky, díky kterým si můžeme dopřát hřejivý nápoj i po několika hodinách. Pokud byste však chtěli popíjet teplou kávu nebo čaj i při cestě do práce, pořiďte si praktický termohrnek. Doma zase jistě využijete termokonvici, která je nejen funkčním, ale také líbivým doplňkem domácnosti.
Už víte, čím poteče voda do vašeho dřezu?
Nová kuchyňská linka dostává konkrétní podobu a vy stále nejste rozhodnuti, jakou dřezovou baterii si máte vybrat? Pokusíme se vám pomoci rozlousknout dilema, zda raději sáhnout po, v minulosti osvědčeném a dnes velmi působivém, „retro“ kohoutku, nebo vsadit na pohodlí páky.
Sporák nebo trouba a varná deska?
Při rozhodování mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou je potřeba zohlednit finanční možnosti, uspořádání kuchyně, styl vaření a také zvyklosti rodiny. Každá z variant má řadu příznivců i odpůrců. Jaké jsou jejich argumenty?
Máte malou kuchyň? Pořiďte si skladné hrnce
V kuchyni často bojujeme s nedostatkem místa, zejména ve skříňkách máme mnohdy doslova narváno a řešíme, kam uložit hrnce, poklice a podobné nádobí. Skvělým řešením tohoto problému mohou být hrnce, které jdou vkládat jednoduše do sebe a navíc mají i odnímatelné rukojeti, proto je jejich uložení naprosto bezproblémové.
Jak se vaří v římském hrnci
Pokud rádi vaříte a přemýšlíte, co vám ještě chybí v kuchyni, pak je to možná takzvaný římský hrnec. Tento kus keramiky se hodí pro všechny majitele kuchyňské trouby, kteří chtějí jíst zdravě, pro ty, co drží redukční dietu nebo chtějí zkrátka jen zkusit vařit trochu jinak než klasicky.
Máte pochyby ohledně nezávadnosti vody? Zkuste filtrační lahve
Neplaťte už více za balenou vodu! Řešením, jak získat kvalitní, čistou a chutnou vodu přímo z vašeho kohoutku, jsou nejen známé filtrační konvice, ale také nové filtrační lahve. Díky nim si můžete pitnou vodu dopřát kdykoliv a kdekoliv. Šetříte nejen peníze, ale také životní prostředí – přírodě ulevíte o stovky vyhozených PET lahví ročně.
Když kuchyňský robot umí i vařit
Kuchyňské roboty zvládnou spoustu práce a ty dobře vybavené jsou v kuchyni všestranným pomocníkem. Zvládají šlehání, míchání, hnětení, ale i mixování, krouhání, mletí, sekání, a ty nejdokonalejší dokonce i vaří. K čemu všemu lze takový kuchyňský robot použít a co všechno zvládne uvařit?