Jak pečovat o myčku nádobí
08.07.2010
Myčka na nádobí je v současné době nedílnou součástí mnoha domácností. Pro správnou údržbu a čištění myčky na nádobí se hned při koupi seznamte s pokyny výrobce, které bývají uvedeny v návodu k obsluze, případně se ptejte přímo prodejce. Podaří se vám tak snížit spotřebu elektřiny a zvýšíte tak životnost své myčky nádobí.
Pravidelné čištění myčky zabezpečí její dlouhou životnost. K čištění můžete použít suché hadříky nebo ubrousky určené k čištění elektroniky a speciální čističe v potřebném rozředění. Před uložením nádobí do myčky je důležité nejprve odstranit zbytky jídla. Rozhodně však není nutné a vzhledem k životnímu prostředí ani rozumné předmývání nádobí. Odstraňte však určitě zbytky jídla kyselé povahy, protože tyto zbytky mohou reagovat s vodou a vytvořit korozní vrstvu.
Každý kus nádobí však musí mít v myčce svoje místo. Zejména sklo by se při tření o jiné kusy mohlo poškodit. Dbejte také na to, aby se stříkací ramena volně otáčela a nenarážela na žádnou překážku. Velké a těžší kusy nádobí by měly být umístěny ve spodním koši myčky, do horního koše ukládejte malé nebo křehké kousky.
Příbory vkládejte do koše rukojetí dolů. Není třeba je třídit, udělejte to pouze v případě, že vaše myčka má pro ně určený zásobník. Do dávkovače vložte čisticí prostředek – kupříkladu multifunkční tablety a multifunkční tekutý prostředek.
Mycí prostředky
Čisticí prostředek má za úkol odstranit a rozpustit znečištění pod tekoucí vodou, zabránit usazování vodního kamene, odstranit případné skvrny a ochránit nádobí. Optimálního výsledku dosáhnete jen tehdy, pokud dodržíte doporučené dávkování a přidáte-li sůl a oplachovač či leštidlo.
Přestože to není na první pohled vidět, tak mastnota a vodní kámen se postupně usazují na důležitých částech myčky. Mycí prostředky jsou určeny pro silné znečištění. Špinavá myčka vám určitě nepřinese lesk nádobí, po kterém toužíte. Například čistič myčky Calgonit čistí, odstraňuje mastnotu a vodní kámen, aby nádobí bylo opravdu čisté.
Tableta nebo prášek se dává na každé umytí nádobí. Kupříkladu tablety Calgonitu Quantum (56+56) stojí přibližně 400 korun. Quantum by měl být ta nejlepší tableta od Calgonitu, tudíž je také nejdražší. Čisticí prostředky Calgonit ať už jde o klasické tablety do myčky, prášky nebo gely, vždy připáleniny a další špínu ze špinavých misek či pánví spolehlivě odstraní. Doporučuje se použít čističe myčky alespoň 1x měsíčně.
Proč se k multitabletám přidává ještě sůl a leštidlo? Prostředky zvyšující účinnost čisticího prostředku jsou sůl a leštidlo pro dokonale suché nádobí. Sůl se dávkuje podle tvrdosti vody. Stupnice tvrdosti vody se pohybuje od 0,7 – 1,25. Čím nižší číslo, tím je voda měkčí a nebude třeba příliš mnoho soli. Máte-li velmi tvrdou vodu, měli byste k multifunkčním čističům přidat sůl, aby nedocházelo k usazování vodního kamene.
Přestože všechny typy myček obsahují změkčovací systémy, které tvrdou vodu změkčí, je dobré zabránit již přítoku tvrdé vody do těchto zařízení. Příliš mnoho tvrdé mody může vést k vytváření matných povlaků. Proto je doporučeno přidávat speciální sůl.
Vypadá to záhadně, ale tvrdost vody nastavíte jen jednou a sůl nasypete do zásobníku. Dlouho se v tomto ohledu nemusíte starat, neboť myčky mají většinou signalizaci, že sůl došla a je potřeba ji dosypat. Leštidlo, které nalijete do zásobníku, také vydrží nadlouho.
Prostředky zvyšující výkon myčky se postarají o svěžest a vůni myčky. Osvěžovač myčky Calgonit udrží vaši myčku čistou a svěží po každém mytí. Dá se používat pro neutralizaci zápachů.
Zajímavé informace, jak často a v jakých dávkách se konkrétní přípravek například od Calgonitu kombinuje a přidává do myčky, najdete v informativní tabulce http://calgonit.cz/finish-which-is-the-perfect-products-for-you.php.
Čisticí prostředky od Somatu
Somat přináší inovativní výrobky pro mytí nádobí v automatických myčkách už více než 40 let. Od roku 1962, kdy Somat uvedl první čisticí a oplachovací prostředek pro automatické myčky jsou jeho výrobky stále vylepšovány a nastavují nové směry v automatických mycích technologiích.
-ar-
Foto: AEG
Článek byl zobrazen 32376 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyně
Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.
Kamenná dýha a její mnohostranné využití v interiéru
Kamenná dýha je dekorativní prvek používaný v interiérech na obklady stěn, dveří, nábytku, pracovních desek, kuchyňských dvířek apod. Pro svůj vzhled a jednoduchost aplikace je kamenná dýha oblíbená mezi architekty, designéry i koncovými uživateli.
Nápady pro praktické kuchyně
Kdy je kuchyň praktická? To rychle prokáže každodenní praxe, protože lidé používají kuchyně intenzivně a často. V průběhu našeho průzkumu potřeb a požadavků jsme u firmy Blum identifikovali tři aspekty praktických kuchyní: dobrý a plynulý průběh pracovních postupů, optimální využití úložného prostoru, vysoký komfort pohybu.
Digestoř - nezbytná součást moderní kuchyně
Odsavač par neboli digestoř by dnes neměla chybět v žádné kuchyni. Zejména tam, kde se vaří každý den, a rozhodně pak v kuchyňském koutu propojeném s obývacím pokojem a jídelnou. Vedle funkčnosti byste neměli zapomínat ani na design. Jak se však na bohatém trhu s digestořemi zorientovat a jak vybrat právě pro vaši domácnost ten správný přístroj?
Co ukázal průzkum chování lidí v kuchyni?
Oddělení firmy Blum pro průzkum potřeb uživatelů kuchyní sleduje zvyky a pracovní postupy lidí a zjišťují, co lidé v kuchyni skutečně potřebují. Expertka Miriam Wildauer, z tohoto týmu říká: „mnoho typických činností v kuchyni probíhá na celém světě stejně“.
Madla a úchytky - nezanedbatelné kuchyňské doplňky
Ačkoliv je v kuchyni bereme do rukou asi úplně nejvíce a nejčastěji, jen málokdy jim věnujeme přílišnou pozornost. A to je škoda, protože madla a úchyty nejsou jen důležitou funkční součástí nejrůznějších skříněk a šuplíků, ale také velmi dekorativním prvkem našich příbytků, které mohou celkový dojem v kuchyni i dalších místnostech výrazně pozvednout a dokreslit.
Rohový dřez – dost místa pro všechno
Stále častěji se, hlavně díky novým technologiím a materiálům, objevují v kuchyních atypicky umístěné dřezy a integrovaná mycí centra. Novým umístění pro dřezy se tak stávají dosud nevyužité a problematické rohy.
Výběr kuchyňského studia
Přestože je na trhu kuchyňských studiích, prodejců nábytku i specializovaných truhlářů dostatek, vybrat si novou kuchyni není vůbec jednoduché. Správné rozvržení kuchyně je věda, a je tedy lépe si nechat poradit od odborníků. Každá kuchyň je totiž originál.